DEA.FI

Angst: usva

Mitä?

Usva tulisi ottaa käyttöön gw:ksi kuten oli alkuperäisissä suunnitelmissa. Lisäksi sen jäähdytysratkaisu kaipaisi kehittämistä. Tarve olisi myös kehittää sen verkkoliityntää.

Mistä on kyse?

Nykyisellään sen sijoituspaikka on epäihanteellinen. Se sijaitsee yhteisissä tiloissa ja nykyinen tuletin pitää mielestäni liian paljon ääntä. Asia täytyisi varmistaa muilta huoneistossa eläviltä.

Isommassa kuormituksessa cpu-lämmöt nousevat 60c tai melkein 70c tienoille, pienen kuorman idle n. 53c. Jos cpu:lle laittaisi tuulettimen, niin lämmöt varmasti laskisi ja piirisarjakin saisi varmastikin osansa ilmavirrasta. Mutta ennen kaikkea on vahvasti harkittava virtalähteen tuulettimen vaihtamista hiljaisempaan, esim. Noctua NF-R8[1]

Jotta usva voisi toimia hyvänä gw:nä, vaatisi se paremman verkkokaapeloinnin. Nyt sille tulee yksi cat 6e kaapeli sisältäen 100Mb ethernetin. Tarve olisi vähintään kahdelle, esim. splitterin avulla. Toinen vaihtoehto olisi hankkia vlaneja tukeva gigainen kytkin[2].

Mikä estää?

Usva tuottaa jo nyt sen verran ääntä, että siirto oleskelu- ja nukkumahuoneeseeni ei ole vaihtoehto. Meluhaittoja on ensin leikattava. Toisaalta ei ole varmaa kuinka hyvä paikka nykyinenkään on. Vaikka asiasta saisi kommentin toisilta henkilöiltä, se ei välttämättä ole täysi totuus.

Virtalähteen tuulettimen vaihto ei ole täysin riskitön operaatio, on mahdollisuus vikaannuttaa se tai toisaalta vaihdettava tuuletin ei sovikaan mittauksista huolimatta. Lopulta ei ole varmaa, kuinka häiritsevä ääni uudesta tuulettimesta lähtee. Toisaalta jos se todellakin on hiljainen, herää vaatimus lisätä myös cpu-tuuletin, ja se vaatisi uuden postilähetyksen kuluineen.

Toisenkin kaapelin vetäminen ei tule kyseeseen nykyisessä sijoituspaikassa, yksikin on kyllin törön näköinen. Asia vaatisi myös toisen mielipiteen, mutta kuten todettu, totuudenmukainen vastaus on hankala saada. Splitter olisi vaihtoehto, mutta silti hieman törö. Se myös ns. sinetöisi nykyisen, epäedullisen paikan ja jäähdytysratkaisun. Mainittu gigabit kytkin puolestaan voisi käyttää täysin jo olemassaolevaa kaapelia, mutta sen hinta on kyseenalainen, sillä vain osalla sen hinnasta jäähdytystä voisi parantaa ja paikan vaihtaa sellaiseksi, että toinenkin kaapeli on mahdollinen.

  1. n. 19.90€ + posti
  2. n. 70€ + posti